Blog

Zašto se toliko bojimo ulaska u sustav PDV-a?

Zašto se toliko bojimo ulaska u sustav PDV-a?

Strahovi se uvijek pojavljuju kad nam je nešto nepoznato, pa tako možda i sustav PDV-a.

Nije jasan i nama dovoljno razumljiv, pa ga se zato toliko i bojimo.
Kroz taj strah ograničavamo svoj rast i razvoj jer se silno trudimo ostati unutar propisane granice prometa kako bismo ostali izvan sustava.

Najčešća bojazan poduzetnika ako ulazi u sustav PDV-a je „Ajme, moram uvećati cijenu za PDV“ pa se boji hoće li će biti i dalje konkurentan na tržištu.

Da, ulaskom u sustav morate povećati cijene i biti zahvalni za onaj period kad ste bili van sustava, jer znači da ste vjerojatno imali iste cijene kao i ostali koji su možda bili u sustavu, ali u odnosu na njih, vama je ostao veći dio zarade 😊

Ako vam taj PDV stvara problem, pametno bi bilo provjeriti je li nam cijena koju smo postavili bez PDV-a ispravno kalkulirana, je li nam marža dovoljna da pokrijemo operativne troškove - eto razloga za analizu cijena.

Ionako smo mi samo prolazna točka, jer krajnji kupac je obveznik i on ga zapravo plaća državi, ali kako bi držala smanjila kontrolu nad velikim brojem obveznika, tu je obvezu praćenja PDV-a prebacila na nas poduzetnike.

Kad smo u sustavu PDV-a, možda bi bilo mudro za početak ponašati se kao da taj PDV, koji smo naplatili od kupca, uopće nije naš i da ga ne bismo trebali koristiti kao unutarnji izvor financiranja.

Nakon što dobijemo mjesečni obračun, odnosno prebijanje pretporeza po ulaznim računima s poreznom obvezom, po našim izlaznim računima i iz obračuna ostane neka razlika viška (u slučaju da je pretporez veći od porezne obveze) - slobodno taj višak trošite za financiranje poslovanja.

NEMOJTE DA VAM PDV OGRANIČAVA POSLOVANJE!